Κεφάλαιο 5 · 5.1
Κοινή χρήση με χρήστη από το δικό σας Nextcloud
Δείτε το σε ένα σύντομο βίντεο
Εργάζεστε με περισσότερα άτομα στο ίδιο πακέτο Nextcloud, για παράδειγμα με συναδέλφους (Max) ή μέλη της οικογένειας (Family); Τότε μπορείτε να μοιραστείτε ένα αρχείο ή φάκελο απευθείας μαζί τους. Θα το δουν στα δικά τους Αρχεία και δεν χρειάζεται να ανοίξουν κάποιον σύνδεσμο.
Πώς μοιράζεστε
- Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο ή τον φάκελο, επιλέξτε Λεπτομέρειες και ανοίξτε την καρτέλα Διαμοιρασμός. Πιο γρήγορα: κάντε κλικ στη γραμμή πάνω στο εικονίδιο του ανθρωπάκι με το σύμβολο συν.
- Πληκτρολογήστε κάτω από το Εσωτερικοί διαμοιρασμοί ένα μέρος του ονόματος του ατόμου (1).
- Κάντε κλικ στο σωστό άτομο στη λίστα (2).

- Επιλέξτε τι επιτρέπεται στον άλλο: Μόνο προβολή, Επιτρέπεται η επεξεργασία (1) ή Προσαρμοσμένα δικαιώματα. Κάτω από τις Προχωρημένες ρυθμίσεις (2) ορίζετε, μεταξύ άλλων, μια ημερομηνία λήξης και ένα σημείωμα για τον παραλήπτη.
- Κάντε κλικ στο Αποθήκευση κοινόχρηστου (3).

Το άτομο εμφανίζεται πλέον στη λίστα κάτω από τα Εσωτερικοί διαμοιρασμοί (1). Λαμβάνει μια ειδοποίηση στο Nextcloud και βρίσκει το αρχείο ή τον φάκελο στα Αρχεία και κάτω από τα Κοινόχρηστα, δείτε Διαμοιράστηκε με σας: επισκόπηση, απόρριψη και εκ νέου διαμοιρασμός.

Τι μπορεί να κάνει ο άλλος;
| Δικαίωμα | Τι επιτρέπεται στον άλλο |
|---|---|
| Μόνο προβολή | Άνοιγμα, ανάγνωση και λήψη. Καμία αλλαγή. |
| Επιτρέπεται η επεξεργασία (στη λίστα: Μπορεί να επεξεργαστεί) | Επίσης τροποποίηση, και σε περίπτωση φακέλου επίσης προσθήκη, μετονομασία και διαγραφή αρχείων. |
| Προσαρμοσμένα δικαιώματα | Επιλογή ξεχωριστά για κάθε στοιχείο: ανάγνωση, δημιουργία, επεξεργασία, διαμοιρασμός και διαγραφή. |
Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τα δικαιώματα αργότερα: κάντε κλικ στη λίστα κάτω από το όνομα του ατόμου πάνω στα δικαιώματα (για παράδειγμα Μπορεί να επεξεργαστεί) και επιλέξτε κάτι άλλο.

Διακοπή της κοινής χρήσης
Κάντε κλικ στη λίστα στις τρεις τελείες δίπλα στο άτομο. Θα δείτε τότε τις λεπτομέρειες του κοινόχρηστου. Με το Διαγραφή κοινόχρηστου το αφαιρείτε. Ο άλλος χάνει αμέσως την πρόσβαση. Το δικό σας αρχείο παραμένει όπως ήταν.
Συμβουλή: δεν βρίσκετε κάποιον; Πληκτρολογήστε το πλήρες όνομα χρήστη ή τη πλήρη διεύθυνση email. Κάποιος που είναι απενεργοποιημένος δεν εμφανίζεται. Βλέπετε μόνο τους χρήστες του δικού σας πακέτου. Στο Nextcloud Free δεν μοιράζεστε με άλλους χρήστες αλλά μέσω συνδέσμου, δείτε Δημιουργία δημόσιου συνδέσμου: ανάγνωση, επεξεργασία, συνθηματικό, ημερομηνία λήξης και όριο λήψεων.
Θέλετε να μοιραστείτε έναν φάκελο με μια ολόκληρη ομάδα ατόμων ταυτόχρονα; Χρησιμοποιήστε τότε μια ομάδα, δείτε Δημιουργία ομάδων και διαμοιρασμός ενός φακέλου με ολόκληρη την ομάδα σας.
